2016. december 5., hétfő

Eszközválasztó.


Ma a pénzre, mint természetes, eleve elrendelt, állandóan volt, és a jövőben is lévő eszközre tekintünk.
A tudatunkban jól összemossuk az elmúlt korokat, és úgy teszünk, hogy a pénz az mindig is ilyen volt. Az meg magától értetődik, hogy magával az eszközzel nincsen semmi dolgunk, csak az, hogy minél többet szerezzünk meg belőle.

Talán azt gondoljuk, hogy régebben, - a pénz előtt – nagyon fejletlen volt a civilizáció. Bizonyára akkor is volt valami módja annak, hogy az emberek számon tartsák a vagyonukat, és kereskedtek is egymással, de nagyon valószínű, hogy nem volt túl jó módszerük erre. Macerás volt pl. a sót, mint érték hordozót cipelni.

De talán nem is foglalkozunk a pénz előtti emberiséggel túl sokat, hiszen a figyelmünket alaposan leköti a mai megélhetéshez szükséges pénz előteremtése. Látjuk, hogy sokaknak nem is megy ez túl jól, és ezért igyekszünk, hogy nekünk jusson valamennyi belőle.

Szóval a pénz van, volt, lesz. Nincs ezen mit tanakodni. Ha nem mennek jól a dolgok, akkor vagy magunkat okoljuk, hibáztatjuk (Ez a ritkábban kimondott, de sokak által érzett belső érzés), vagy a körülményeket okoljuk: A kormány, a multik, a főnök, stb.

Ebből a csapdából úgy tudunk kilépni, ha eljátszunk egy gondolattal.
A marsi expedíció úgyis itt áll a küszöbön. Játszunk el azzal a gondolattal, hogy Elon Musk Mars bolygó projektjébe bekerülünk, és azt a feladatot kapjuk, hogy csináljunk egy pénzrendszert a Marson lévő új társadalom számára!



Persze vannak feltételek: A társadalomnak nem szabad szegénységet termelnie, mert ez akadályozza a bolygó benépesítését, és lázadásokhoz is vezethet. Ugyanakkor azok számára is nyújtson biztonságot, akik valamilyen okból kiesnek az aktív munka lehetőségéből. Tehát a mai fogalmainkkal számolva legyen szociálisan érzékeny és szolidáris.
Olyan pénzrendszer legyen, ami ösztönzi a kreatív elmék felszabadulását, és együttműködését. Ösztönzi az oktatást és a kutatást. De segíti a művészetek művelőit is abban, hogy megteremtsék a Mars művészetét.
Az új pénzrendszer nem okozhatja azt, hogy kevesek kezébe összpontosul mérhetetlen nagy hatalom, hiszen a Marson lévő telepek működését ez a vagyoni szerkezet veszélyeztetné. Szintén lázadásokhoz vezethetne, vagy belső háborúkhoz a vagyon birtoklásáért. Illetve az esetleges diktátorok olyan döntéseket is hozhatnak, ami végzetes a kolónia működése szempontjából.
A kezdeti kolónia 1000 főt számlál majd, de rövid időn belül 10.000 majd 100.000 embernek kell majd biztosítani a megélhetését és munkáját.

Ki hogyan látna munkához?

Lemásolnátok az USA pénzrendszerét? Ahol magán bank adja ki a pénzt.  A pénzforgás szabályait pedig egy magán intézet határozza meg. A pénzt pedig hitelezéssel hozzák forgalomba? Vagy tanulmányoznátok előbb a földi történelem során alkalmazott pénzrendszereket, és megnéznétek, melyik volt a leghosszabb ideig érvényben lévő? Tudomásom szerint az Ó-egyiptomi birodalom egyik időszakának a pénzrendszere volt ez. kb. 1.600 évig működött. Persze az Egyiptomi birodalom 5000 évéből ez csak egy részlet, de azért eléggé sokatmondó részlet. Itt pl. kettős pénzrendszert vezettek be. Vagy rábíznátok az ottani emberekre, hogy önszerveződő módon alkossák meg az elszámolási rendszereiket? Esetleg elővennétek Michael Unterguggenberger szellemi örökségét, amit Silvió Gesel tanaira épített? Vagy a Bitcoin világát részesítenétek előnyben, ahol a valuta már nem is jelenik meg fizikai formában, és egy számítási algoritmus eredményeképpen jön létre? Mi lehet a Marson a pénz fedezete? Kell egyáltalán fedezetnek lennie? Azt hiszen sok kérdést kellene ehhez a feladathoz feltenni, hogy meg tudjunk alkotni egy jó rendszert.

Talán, ebben az elképzelt esetben képesek lennénk arra, hogy tájékozódjunk a pénzrendszerekről. Arról, hogy hányféle tulajdonsága van a pénzrendszernek. Azt is számításba vennénk, hogy az egyes tulajdonságok hogyan hatnak majd a Marsi társadalom működésére. Sőt nem csak a hatást igyekeznénk modellezni, hanem a kívánt hatás eléréséhez választanánk meg a pénzrendszert. Talán még egy öntanulási folyamatot is beépítenénk ebbe, hogy a pénzrendszer képes legyen a növekvő népességhez és a marsi viszonyokhoz alkalmazkodni.

Már csak az a kérdésem, hogy ugyan ezt a munkát itt a Földön miért nem akarjuk elvégezni?
Mitől félünk? Vagy mivel nem akarunk szembesülni? Vagy csak lusták vagyunk? Van esetleg valami akadálya annak, hogy ezt nem tudjuk magunkra nézve elvégezni?

Úgy tudom, hogy egy jó mester a célnak megfelelő eszközt választ akkor, ha valamit szeretne létrehozni. Azt is tudom, ha menet közben kiderül, hogy a választott eszköz nem jó, akkor az eszközt megjavítja, vagy lecseréli. Bonyolultabb feladatok elvégzése érdekében pedig több eszközt is felhasznál az alkotáshoz.


De azt nehezen tudom megérteni, hogy a XXI. század mérhetetlenül okos emberisége miért csak a mai pénzrendszert tudja használni akkor, amikor a gazdaságát akarja működtetni, és láthatóan nem sok jóval kecsegtet ez a rendszer. Az már konteo (konspirációs teória) lenne, ha azt mondanám, hogy nagyos is jó ez a rendszer. Valakiknek. Ja, azt nem tudom megnevezni, hogy kiknek, mert akkor valami bizonyíthatatlan és zavaros területen találnám magam.  Meg ez a konteo alkalmas lenne arra is, hogy megint magunkon kívül keressük a felelősőket és az okokat. Egy újabb jó lehetőség a kesergésre, és a másokra mutogatásra és a beletörődésre. 

Azt hiszem, ha valaki valójában eljátszik a gondolattal, hogy milyen eszközt választana a Mars gazdasági életének a szervezéséhez, akkor már előrébb vagyunk ahhoz, hogy itt a Földön is megváltozzon valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése